Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Van stress naar Burn-out.

De fasen.  

Iedereen kent stress in zijn leven, dat is op zich niet erg, stress houd je scherp, meestal kun je goed herstellen van stress.

Stress voor langere periode

Het wordt een ander verhaal als de stress langer aanhoudt. Je lichaam krijgt continu een seintje dat er gevaar is. Je kan in deze fase nog wel herstellen door rust te nemen maar de gevaren liggen op de loer, vaak trap je steeds in dezelfde valkuil.

Overspannenheid

Je merkt in deze fase dat het niet goed gaat, je krijgt klachten op zowel lichamelijk als op geestelijk gebied en je komt er niet meer bovenop met een avondje rust. Eigenlijk zou je hier al aan de noodrem moeten trekken en hulp inschakelen om erger te voorkomen. In deze fase zou je eigenlijk al een omschakeling moeten maken, in je denken en in je handelen.

Burn-out

Indien je in je overspannenheid gewoon doorgaat, steven je af op een burn-out. Hiermee wordt ook gelijk korte mette gemaakt met het idee dat een burn-out voor aanstellers is, het tegendeel is waar, je bent veel te lang doorgegaan en hebt ipv je inzet te verlagen, je inzet nog een stapje verhoogd. Je bent niet alleen lichamelijk moe maar ook geestelijk uitgeput. Je kunt niet meer verder, of je nou wilt of niet. Sommige mensen kunnen letterlijk niet meer lopen, zwalken over de gangen van hun kantoor of denken dat ze hartklachten hebben. Sommige mensen storten letterlijk in. Je lichaam geeft aan dat het genoeg is geweest, het is over en uit.

Hier word je eigenlijk met je neus op de feiten gedrukt door je lichaam, je kan mij niet langer negeren, het is tijd voor een 180 graden verandering. Wil je uit je burn-out komen dan begint hier het leerproces.

Dubbele burn-out.

Indien je een burn-out hebt en je bent thuis gaan zitten om vervolgens met of zonder opbouw/intergratieplan weer aan het werk te gaan (maar je hebt niets geleerd) zul je snel weer in dezelfde valkuilen lopen, met als gevolg de burn-out komt dubbel en dwars weer terug. In een dubbele burn-out hebben mensen vaak het idee dat het nooit meer goed komt.

Dat is niet waar, een burn-out is goed behandelbaar maar niet zonder leerproces, je zult in die spiegel moeten kijken en je afvragen:

  • Hoe wil ik in het leven staan?
  • Wat is belangrijk voor mij?
  • Waar word ik gelukkig van?
  • Wat ga ik anders doen?
  • Hoe verhoud ik mij ten opzichten van anderen?

Je zult de veranderingen ook moeten doorvoeren in je dagelijks leven. Vaak maken mensen nu keuzes die hun leven veranderen (andere baan etc) en gaan ze (eindelijk) meer aan zichzelf denken. Ze gaan de balans herstellen tussen de energie die er in komt, en de energie die er uit gaat.