Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Limerent Blog, kunnen we vrienden zijn?

Kunnen we vrienden zijn??

Kunnen we vrienden zijn of blijven?

Dit is een vraag die bijna alle limerent mensen mij stellen, kan ik op een of andere manier toch vrienden blijven of zijn met de ander?

Kort antwoord: Nee.

Meer genuanceerd antwoord: Omdat jouw hormonen afhankelijk zijn geraakt aan de acties van de ander zal je nooit neutrale vrienden kunnen zijn zolang je in een limerent episode bent. Je hormonen zullen reageren of de aan of juist afwezigheid van de ander en deze zijn moeilijk te reguleren door alleen maar te denken dat jullie vrienden zijn. Je lichaam wil een paartje vormen (tegen beter weten in) je zenuwstelsel zal geen rust vinden en zal de ander regelmatig opzoeken.

Mensen in limerence willen alles behalve de ander voorgoed kwijtraken, alleen de gedachten al! (Het onthechten voelt letterlijk als doodgaan) dus proberen we allemaal manieren om uit te vogelen waarom we de ander in ons leven moeten en kunnen houden. Een beetje als een alcoholist die bedenkt om 1 biertje per dag te drinken om “het onder controle te houden”. In de praktijk is dat erg lastig, je kunt jezelf niet uit een verslaving redeneren.  

Op deze manier hou je de verslaving ook in stand.  De limerent zal altijd meer verlangen dan wat een platonische vriendschap kan bieden. En dat doet nogal pijn.  

 

 https://www.youtube.com/watch?v=RFx07kWJr3Y&t=26s