Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Limerence en suicidale gedachten.

Suicidale gedachten in limerence.

Limerence is een intense emotionele toestand gekenmerkt door obsessieve verliefdheid en een verlangen naar wederzijdse genegenheid. Hoewel het misschien romantisch lijkt om verliefd te zijn, kan limerence ook een gevaarlijke psychologische toestand zijn die kan leiden tot ernstige gevolgen, waaronder suïcidale gedachten en neigingen.

Mensen die lijden aan limerence zijn vaak overweldigd door intense gevoelens,  van  bijvoorbeeld verlangen, jaloezie, en angst, soms ook van schaamte en somberheid.  Deze gevoelens kunnen leiden tot ernstige psychologische problemen, waaronder depressie, angststoornissen en suïcidale neigingen. In feite hebben studies aangetoond dat mensen met limerence een verhoogd risico hebben op suïcide. Omdat limerence in het begin zo goed voelt gebruik je heel veel dopamine, daarna is de dopamine op en worden we somber en zenuwachtig. Natuurlijk maakt het lichaam na een tijdje zelf weer dopamine aan maar dat duurt wel even.  Daarnaast is het stoppen met praten met je limerent object (de ander) een rouwproces. Ons zenuwstelsel is totaal in de war geraakt. 

Mensen in een limerent episode zijn vaak wanhopig, er bestaat nog geen standaard behandelmethode, veel mensen kennen het nog niet, daardoor kan iemand in limerence zich alleen of zelfs gek voelen. "wat is er aan de hand met mij!?"  Mensen voelen zich soms zo slecht dat ze niet meer kunnen werken, of hun sociale leven op een laag pitje zetten.  Naast de emotionele pijn geeft limerence ook fysieke pijn, pijn in je lichaam, en heel veel stress. Het is op zich niet zo gek dat iemand in limerence momenten heeft waarop iemand denkt: Laat het leven maar zitten. 

Denken dat je niet zonder iemand kan leven of liefde of geluk zult vinden is een van de symptomen van limerence. En wat het allemaal NOG vervelender maakt is dat limerence jaren kan duren. Waarbij mensen uitgeput raken en moe van het vechten tegen de limerence. 

Ik pleit voor meer kennis over limerence omdat ik verschrikkelijke schrijnende gevallen heb gezien in mijn werk. Ik hoop dat dit een DSM5 diagnose wordt zodat er eindelijk een behandeling / protocol gemaakt kan worden binnen de GGZ. Want de gevolgen van limerence zijn vreselijk en soms zelfs levensgevaarlijk. 

Hoe ga je om met suicidale gedachten? 

1 Besef dat het normaal is, ieder mens heeft wel eens suicidale gedachten, zeker als we het zwaar hebben, wil niet zeggen dat je er op zal gaan handelen.  Accepteer dat ze er zijn en dat het bij mens zijn hoort.

2 Besef dat limerence een tijdelijke staat van zijn is en dat het weer over gaat, limerence onstaat door de verkeerde hormonale cocktail in je hersenen, het is GEEN BEWIJS dat je bij deze persoon moet zijn en dat dit je enige kans op liefde is (in tegendeel) . We worden in het ootje genomen door de limerence, natuurlijk zijn we beter af zonder deze persoon! 

3 Open deur: Zoek hulp, zelfs als je therapeut geen idee heeft wat limerence is kan het fijn zijn om over jezelf te praten. Op www.livingwithlimerence.com kun je een gratis gids downloaden om aan je therapeut te geven waar in staat beschreven wat limerence is, speciaal voor behandelaren. 

4 Indien je suicidale gedachten heel sterk worden kun je met 113 bellen of chatten. Zij luisteren naar je zonder oordeel.  

5 Je gevoel uiten, voor jezelf zorgen, kijken naar onderliggende issues en voldoening vinden in je leven zijn manieren om de limerence meer dragelijk te maken. 

Fenna vd Berg