Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Training assertiviteit 2.0

Assertiviteit 2.0     Donderdag 17 November en Zaterdag 26 November. 

In Nederland worden veel trainingen gegeven over assertiviteit. Daar leren deelnemers hoe ze grenzen kunnen stellen en anderen kunnen aanspreken.

In veel van die trainingen ligt de nadruk op het zenden van de boodschap: hoe geef je goed feedback, hoe spreek je vanuit jezelf? Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Net zo belangrijk is hoe je de reactie van de ander opvangt.

Goed zenden én de reactie opvangen

Wanneer je nee zegt op een vraag, vindt de ander dat zelden prettig en kan hij boos worden of zwijgend zitten mokken. Als je daar niets mee doet, raakt de relatie verstoord. En dat kan ook gebeuren wanneer je iemand aanspreekt. Dan kan de ander in de verdediging schieten of reageren met een verwijt (‘Maar dat doe je zelf ook!’). Als je daar niet goed op reageert, komt je boodschap niet binnen.

Wat je leert

In deze training leer je werken met de principes van Assertiviteit 2.0. De bestaande inzichten over assertiviteit worden verdiept en we leggen veel meer nadruk op het repareren van de relatie. Hierdoor eindigen gesprekken in een prettigere sfeer en wordt de drempel kleiner om iemand nog eens aan te spreken of je grens te stellen. Je leert niet alleen hoe je dit kan doen, maar ook waarom het zo werkt.

Doelgroep

Deze training geeft goede resultaten voor iedereen die op een meer bewuste, zelfverzekerde en efficiënte manier zijn of haar boodschap wil overbrengen. Een sterke aanrader voor wie op een overtuigende en respectvolle manier wil communiceren met klanten, partners, collega's of teams.

PROGRAMMA   

Er staan weer twee trainingen voor November 2022:

Donderdag 17 November en Zaterdag 26 November. 

In de training Assertiviteit 2.0 gaan we aan de slag met de twee belangrijkste thema’s uit assertiviteitstrainingen: een verzoek weigeren en iemand aanspreken op zijn gedrag. Je leert hoe je je boodschap overeind houdt én aan de relatie werkt. De training beslaat een hele dag van 10.00 tot 17.00.

Nee zeggen zonder ruzie te krijgen

Je baas vraagt je om een klus over te nemen van een zieke collega, maar je hebt het zelf al heel erg druk. Of je hebt een vriendin al drie keer afgewimpeld en nu vraagt ze of je eindelijk met haar wilt afspreken. In het werk en het dagelijks leven zijn er voortdurend momenten dat je iets gevraagd wordt wat je liever niet wit doen. Hoe maak je dat duidelijk zonder dat je ruzie krijgt of voelt dat de ander ervan baalt?

Je gaat leren hoe je helder kunt opkomen voor wat je wilt en tegelijkertijd voor een goede verstandhouding kan zorgen. Hierdoor eindig je het gesprek vrijwel altijd met wederzijds begrip.

• Helder zeggen wat je wilt

• Wat gebeurt er na de ‘nee’?

• Van verontwaardiging naar acceptatie

Iemand aanspreken op zijn gedrag

Je collega geeft een slechte presentatie en is daarna heel erg blij dat het erop zit. Zeg je er wat van? Een klant komt telkens op het laatste moment met extra werk en een onrealistische deadline. Wat doe je ermee?

Soms doen mensen dingen die jou direct of indirect schaden. Het is fijn als je ze daarop kunt aanspreken. Binnen veel organisaties is dat ook de norm: ‘Hier spreken we elkaar aan’. Maar in de praktijk is dat heel lastig, want mensen zijn maar zelden blij met ongevraagde feedback. Ze kunnen dan gaan mokken, je negeren, zich terugtrekken of ruziemaken. Maar dat hoeft niet, want als je doorhebt wat er gebeurt met mensen die kritiek krijgen, kun je goed reageren en de lucht klaren.

• Iemand aanspreken zonder lading

• Zelfrechtvaardiging als logische reactie & hoe daarmee om te gaan

• Het verschil tussen feedback geven en iemand aanspreken

Studiemateriaal

Bij de training Assertiviteit 2.0 krijg je een uitgebreide werkmap. Met oefeningen, toelichtingen, handige tips ende laatste inzichten in effectieve assertieve communicatie. Voor de cursusdag krijg je alvast het een en ander aan theorie materiaal opgestuurd zodat je goed voorbereid aan de dag begint.

Prijs

Meedoen aan de training Assertiviteit 2.0 kost voor particulieren €250,= (exclusief btw) en voor bedrijven/organisaties €425,= (ex btw). ZZP’ers betalen €350,= (ex btw)

Het bedrag dekt de begeleiding, de zaalhuur, de lunch en de werkmap. Geen verdere bijkomende kosten.