Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Mijn kijk op burn-out.

Ik heb inmiddels al heel wat mensen, in mijn kantoor en daarbuiten gesproken die kampen met burn-out verschijnselen.

Wat mij opvalt is dat de meeste mensen in eerste instantie ontkennen dat er spraken is van burn-out. Goed, ze weten wel dat er spanningen zijn en dat er klachten zijn, maar de meeste mensen lijken de ernst ervan in het begin nog te bagatelliseren. Dit is op zich goed te verklaren als je kijkt om wat voor soort mensen het over het algemeen gaat. Juist mensen met een burn- out zitten niet te wachten op een burn-out (daar hebben ze immers geen tijd voor, ze kunnen niet gemist worden, ze willen zo snel mogelijk beter worden om weer door te kunnen gaan zoals ze gewend zijn).

Vaak vinden mensen zichzelf  in het begin zwak, zwak omdat ze niet verder kunnen, zwak omdat ze niet door kunnen gaan. Het tegendeel is waar. Mensen met burn-out klachten zijn juist hele sterke mensen. Mensen die te lang te sterk zijn geweest! Een burn-out is alleen voorbehouden voor de echte doorzetters, die misschien wel al jaren hun signalen hebben genegeerd.

Wat deze mensen vaak nog meer gemeenschappelijk hebben, behalve bepaalde aspecten in hun persoonlijkheid (b.v hoog verantwoordelijkheidsgevoel), is dat er vaak iets lijkt te spelen in de vertrouwenssfeer. Als je niet iedereen om je heen vertrouwd of teleurgesteld bent gaat dat je opbreken. Ik haal de goede oude meneer Maslow er wel eens bij, wij mensen hebben een basisveiligheid nodig om te kunnen functioneren. Is er geen veiligheid dan is er niets, dan gaan we overleven. Dat heeft overigens niets met zwakte te maken zo is de mens in elkaar gezet. Ook het gevoel dat je steeds dingen moet kan onveiligheid geven. Een mens wordt niet moe van dingen die we doen maar dan van dingen die hij niet doet en had moeten doen.

Vaak zijn de mensen hun zgn waarden in het leven, dat wat ze belangrijk vinden, langzaam kwijtgeraakt. Een van de leukste dingen die je als coach kunt doen met mensen is kijken hoe mensen in het leven willen staan, waar willen ze meer en minder tijd aan besteden, waar worden ze gelukkig van. 

Herken je jezelf in dit verhaal schroom dan niet om eens te komen praten om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Het goede nieuws aan een burn-out is dat het goed behandelbaar is, vrijwel iedereen kan er vanaf komen met de juiste stappen op het juiste moment.